Gamle kendinge i nye varianter

Gamle kendinge i nye varianter

Mange ikoniske stole er gennem tiden blevet opdateret og relanceret i nye materialer, farver og fortolkninger. I mange tilfælde udvikles de nye varianter for at markere et jubilæum og fejre designeren bag.

Fredericia fejrer Nanna Ditzels 100-års jubilæum med Trinidad Chair i nye farver
Den ikoniske Trinidad Chair, der i sin tid var et produktionsmæssigt nybrud, kan i år fejre 30-års jubilæum. Stolen lanceres i nye varianter: Khaki, Nordic Blue og en delikat Oak Oil-version, alle med ben i børstet rustfrit stål.

Carl Hansen & Søn lancerer Poul Kjærholms ikoniske stol PK1 med flet i papirgarn.

Poul Kjærholm tegnede den lette og stabelbare PK1 i 1955 som sit første stoledesign, hvor den oprindeligt blev udført i børstet stål og peddigrør. Nu lanceres den ikoniske stol i stål og certificeret papirgarn. Stolens dimensioner er opskaleret med 6%, så den matcher nutidens mennesker, hvis gennemsnitlige størrelse er vokset, siden PK1 blev lanceret i midten af 1950'erne.I 2022 relancerede Magnus Olesen den ikoniske X-Line stol, designet i 1977 af arkitekt, Niels Jørgen Haugesen.

Stolen blev relanceret i dens originale kromvariant samt i fire af tidens farver – creme, brun, blå og sort. Sidstnævnte lakerede versioner egner sig som udendørsmøbler og med deres fleksibilitet passer de godt til en tid, hvor inde og uderum ofte smelter sammen. X-Line er i øvrigt en fast del af udemiljøet i caféhaven på Designmuseum Danmark og så fik stolen prisen som ’Årets Comeback’ til Design Awards 2022.

Fredericia lancerer Børge Mogensens J39 i nye farver.

I 2022 kunne J39 fejre 75 år i konstant produktion og netop denne stol viser Børge Mogensens evne til at skabe tidløse møbler. Med naturlige materialer og eviggyldige udtryk formår J39 at holde sig aktuel. I foråret 2023 fik de klassiske træsorter eg, valnød og bøg følgeskab af to nye farver samt en lakvariant, mens der til efteråret lanceres yderligere to farver. De nye farver er skabt med inspiration fra Børge Mogensens karakterfulde landsted og tegnestue i Lynderup ved Limfjorden.

Fra temaet Danske stole i magasin #2 2023

Inspiration
Af Tina Kristensen

Tilbage til blog

KØB ÅRSABONNEMENT