Design eller kunst?

Design eller kunst?

‘Formens Magi’ på Designmuseum Danmark.

Udstillingen ‘Formens Magi’, der lige nu vises på Designmuseum Danmark, belyser dansk designs forhold til kunst og arkitektur. Med nærværende magasins tema ‘Danske stole’ in mente, tager vi turen rundt på udstillingen med ekstra fokus på netop stolene, og dem er der faktisk en hel del af. Udstillingen er en tour de force i dansk designhistorie med velvalgte nedslag, interessante vinkler og masser af paralleller til billedkunst, kunsthåndværk og arkitektur og man forsøger her at skabe en fortælling på tværs af medier og materialer.
Stolen er et objekt, man kan følge som en rød tråd gennem hele ‘Formens Magi’. Måske fordi dette siddemøbel rummer lidt af det hele og således er et godt bindeled, når man gerne vil se på sammenhængen mellem dansk design og andre kunstformer.

Vi starter således med fire stole ved indgangen til udstillingen. De er linet op side om side på podier. Et ord er noteret på hvert podie, ‘konstruktion’, ‘organisk’, ‘pop’ og ‘koncept’. Allerede her får man et hint om udstillingens alsidighed, med stole i forskellige stilarter, formgivet i henholdsvis træ, messing, polyerethanskum og … aviser. Temaerne følger den historiske udvikling fra omkring 1900 til i dag og stolene er nedslag fra emner, der indgår i den brede fortælling om dansk design, der foldes ud i udstillingen.

Ind i maskinrummet
I det efterfølgende rum, kommer publikum med ind i værkstedet. Her får man med Jørgen Roos film ‘Danish Design’ fra 1961, et indblik i produktionen, hvor samlebånd med armlæn i træ kører forbi og man ser snedkere i arbejde med at pudse og slibe diverse stoledele. Gennem en fotografs linse stilles der også skarpt på detaljerne i møblerne. Håndværket er tydeligvis i fokus på disse travle værksteder.

Det næste rum fortsætter med en iscenesættelse af den kreative proces. Overdimensionerede papirruller med skitser står på højkant langs begge vægge og i smukt samspil med stregtegningerne ses Anders Hermansens ‘Trådskitsestol’ fra 1991. Selv på gulvet er der kruseduller, som for at understrege hvor altopslugende designprocessen kan være.

Pauser og store personligheder
Rummene skifter i den grad karakter, så man skal holde tungen lige i munden. Inden man går til et nyt “kapitel”, er der dog en lille pause indlagt i udstillingsdesignet, i form af et lille mørkt rum, der præsenterer emnet med et enkelt eller få værker, et velvalgt citat og lidt tekst. Som ingefæren der renser ganen før næste stykke sushi, nulstilles øjet med lidt hvile.
Nu går det så løs med et rum dedikeret store personligheder; Johan Rohde, Thorvald Bindesbøl, Harald Slott-Møller, P.V. Jensen-Klint og J. F. Willumsen. Flot ser det ud, som de mange objekter står indrammet i kasser med forskellige markante baggrundsfarver og viser arbejder på tværs af medier og materialer. Udvælgelsesprocessen må have været udfordrende, med så stort et felt, men man har samlet tableauerne så de viser en fin sammenhæng.

Videre i udstillingen dykker vi ned i formalismen. Her er der fokus på at en tings form og design skal bestemmes af, hvordan tingen skal bruges. I dag er meget dansk design stadigvæk inspireret af den tanke. Her ser man design præget af geometri og enkelthed, blandt andet Torben Skovs grafiske stol VIO fra 1983 bygget op af trekanten, cirklen og kvadratet og i primærfarverne, rød, blå og gul. Stolen er meget passende placeret ved siden af Poul Gernes’ skulptur ‘Formalfabetet, 3’ fra 1966, som med sit stringente udtryk spiller godt sammen med Skovs stol.

Efter endnu en pause for øjet sluses man ind i et rum, hvor man gennem et lærred ser de karakteristiske skygger af ikoniske stole. På den anden side af lærredet finder man et tableau domineret af stole. Her vises stole af Finn Juhl, Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Nanna Ditzel og andre ikoner i samspil med en håndfuld velvalgte skulpturer.

Popkultur og stolen som kunstværk
Der er farvefest, når man lander ved ‘Pop-up’-sektionen af udstillingen. Her er det et Verner Pantonsk univers med et blødt rødt gulvtæppe, (farverige) objekter på podier malet i sprælsk turkis og orange, og væggen bag herlighederne er beklædt med baner af tekstil i forskellige farver, der binder hele rummet sammen. En blanding af design, skulptur, kunsthåndværk, fotos og et par videoer vises i en polykrom popkulturel symfoni.

Interessant er det også, om end mindre bombastisk, i den sektion, der sættes fokus på stolen som kunstobjekt. Her finder man gode eksempler i for eksempel Sven Dalsgaards ‘sort stol’ fra 1967, et væghængt værk i tekstil på skumgummi og ‘Stol, 9,5 degrees’ af Rasmus Bækkel Fex fra 2014, hvor linjerne i stolen er forskubbet, så den nærmest vælter til en side. Alt i alt er ‘Formens Magi’ en udstilling der favner bredt, men på samme tid formår at gå i dybden. Den tager os med på en spændende rejse gennem dansk designs historie, strømninger og inspiration og er bestemt et besøg værd.

For at slutte hvor vi startede, med stolene, kan det anbefales at runde af med et besøg i museets café, hvor du kan nyde din kaffe siddende på en af de mange forskellige ikoniske stole, du finder her. For når alt kommer til alt, så er stolen jo et siddemøbel og (langt de fleste) er skabt til netop det formål.

Formens Magi vises på Designmuseum Danmark frem til 1. januar 2024.
Udstillingen er skabt i samarbejde med Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, Louisiana Museum of Modern Art og arkitekt Anne Schnettler.

Læs mere i magasin #2 2023

Af Tina Kristensen

Tilbage til blog

KØB ÅRSABONNEMENT