Design - En drivkraft til forandring

Design - En drivkraft til forandring

Interview med Signe Byrdal Terenziani 

Design kan forandre og kulturelt berige. Arbejdet med design kan sætte en dagsorden, hvor der skabes et rum for refleksion og udvikling med fokus på at gøre verden til et bedre sted. Ét lille skridt ad gangen.  Netop med dette fokus startede den i dag internationalt anerkendte designfestival i København 3daysofdesign. Magasinet arkitektur/design har mødt stifteren bag, Signe Byrdal Terenziani, til en snak om kreativitet og design som drivkraft til forandring.  

En dybere agenda 
På overfladen kan 3daysofdesign virke som alle andre designfestivaller; en mulighed for virksomhederne til at øge deres salg, skabe værdi og lønsomhed - hvilket på sin vis ikke er forkert. Men det er langt fra den egentlig årsag til, at designfestivalen blev skabt. Der ligger en langt dybere agenda bag, hvor design ikke blot er endnu en kapitalistisk ressource, men derimod bidrager til en kulturel berigelse og en refleksion omkring bæredygtige forandringer og en værdifuld fremtid. For Signe Byrdal Terenziani formår design at skabe positive ændringer og røre ved os på en helt særlig måde.  

“Design er en indgang til at kunne bidrage til en smuk, bæredygtig og harmonisk fremtid for og med mennesker og naturen. Design rummer så meget mere end blot udvikling af produkter eller løsninger på problemer. Det inkluderer implicit et kulturelt aspekt, hvor vi kan inspirere hinanden, lære af fortiden og arbejde med fremtiden. Det er min passion at skabe forandringer, der kommer os alle til gode og bidrager til en bedre hverdag og fremtid. Det er kernen i 3daysofdesign.” 

Et demokratisk fokus  
Missionen er den samme i dag som den var i begyndelsen; at samle passionerede, innovative og kreative personer og virksomheder i et fællesskab, der sigter imod at skabe opmærksomhed og refleksion omkring, hvad design er og kan, samt om samarbejde på tværs og at møde mennesket ærligt og vedkommende gennem design. Centralt for Terenziani er sympatien for fællesskabet og respekten for hver enkelt rolle, der bliver udfyldt i branchen - lige fra den store internationale virksomhed til den nye iværksætter. Det handler om at mødes og om at give, mere end om at få. Og alle er velkomne.  

“Vi er en inkluderende, men eksklusiv festival. Design skal ikke være elitært og for en udvalgt gruppe, og derfor er festivalen åben for alle. Det har fra start været vigtigt og er det fortsat. Og til det er København den perfekte ramme. Her emmer af den stemning, vi gerne vil istemme os, hvor design betyder noget, hvor det er hyggeligt, og hvor vi har plads til hinanden og vores forskelligheder.” 

Opmuntre til kreativitet 
Helt væsentligt er også det miljø der er og skabes omkring design, hvor kreativitet og passion er altafgørende. Terenziani sigter imod at styrke og bevare incitamentet og lysten til at undersøge og være kreative og give en stemme til de, der er passionerede og originale.  

“Det er vigtigt at påskønne og opmuntre til kreativitet, både hos os selv og hos andre. Det kan hjælpe os mennesker med at skabe en mangfoldig og dynamisk kultur, hvor vi både forstår at påskønne og passe på det vi har, men samtidig også medvirke til at skabe grobund for at nye ideer kan blomstre. Vi kan finde inspiration fra hinandens kreative udtryk og bidrage til et rigere og bedre samfund. Vi vil gerne hylde det passionerede, det innovative og skabende, det originale og givende. Det er afgørende kriterier for os.” 

Fritz Hansen, EXPRESSIONS of CHARACTER, 3daysofdesign exhibition 2023

Rum til refleksion
 
Det er vigtigt, at designbranchen og virksomhederne heri stopper op og reflekterer over den industri og verden, de er en del af, påpeger Terenziani. Derfor bruger hun aktivt den platform, hun har skabt, samt den rolle hun har, til at sætte fokus på det, hun mener er vigtigt.  

“Vi skal reflektere over, hvad der giver mening, og hvorfor vi gør, som vi gør. Hvis vi vil lytte til hinanden, forstå hinanden, dele viden og samarbejde, så er jeg af den overbevisning, at vi sammen kan skabe positive ændringer igennem design, og ja - bedre liv for hinanden, og verden vi er en del af. Det er nogle af de snakke, jeg synes er interessante og vigtige at tage med virksomhederne. Jeg finder stor glæde i at være med til at starte den reflektion og se resultaterne af den.” Ønsket om at skabe rum til refleksion gælder ikke blot for virksomheder, men også for alle de besøgende.  

“Vi vil gerne sætte tanker i gang hos de besøgende, ligeså vel som vi gør hos virksomheder og de kreative personer, der deltager.” Derfor fokuserer Terenziani og teamet bag på at skabe mindeværdige oplevelser for alle.  
Oplevelser er vigtige, fordi det gør et indtryk og vi husker på en helt anden måde igennem gode eller unikke oplevelser, hvor alle sanser inddrages.” 

Intet er for småt 
For Terenziani står en ting helt klart; hun ønsker fortsat at bruge den position hun og festivalen har fået til at påvirke og skabe en positiv udvikling for branchen på et helt essentielt niveau.  

“Vi skal blive ved med at være innovative og udfordrende. At gøre små ting kan sætte ringe i vandet, som pludselig ender med at have gjort en stor forskel. Og det skal vi altid huske på. Intet er for småt, når vi søger at hjælpe hinanden, skabe relationer eller passe på naturen.” 

3daysofdesign finder sted d. 12. - 14. juni 2024 

Af Johanna Nyborg Bendtsen
Publiceret i magasinet arkitektur/design nr. 1, 2024.

Billedet øverst: Signe Byrdal Terenziani. Foto: Egon Gade

Tilbage til blog

KØB ÅRSABONNEMENT