En stol er ikke bare en stol

En stol er ikke bare en stol

Gennem tiden er stolen blevet grundigt udforsket - indimellem i særdeles kunstneriske design, der udfordrer traditionerne.

Anna Aagaard Jensen, A Basic Instinct
Med stoleserien ‘A Basic Instinct’ har Anna Aagaard Jensen skabt design, der bryder med normerne. Stolene er udformet, så man må sidde med spredte ben og læne sig tilbage. Designet skal facilitere, at kvinder kan indtage mere provokerende og konfronterende positurer i det offentlige rum. Serien er stadig aktiv og en gang imellem laves nye takes på den. ‘Lady Daisy’ fra 2021 er den nyeste og også den eneste som er blevet udviklet til en dansk kontekst. Denne blev udstillet med kollektivet ‘Dansk Export’ og Etage Project ved Chart Art Fair i 2021. Materialerne er (metal), polystyren, PU-skum, akrylresin, fiberglas og makeup til indfarvning.

Louise Campbell, Veryround
Louise Campbells stol fra 2016 fremstår nærmest som et papirklip. Især når man står overfor den skarpt belyste hvide stol, som man lige nu kan se på Designmuseum Danmark sat op mod en sort baggrund. Stolen består af 160 cirkler. Den er laserskåret og industrielt fremstillet, men i en limited edition á 1000 signerede eksemplarer. En af disse kan man som sagt lige nu opleve på Designmuseum Danmark i udstillingen ‘Formens Magi’.Egeværk, FLUID Easy chair
Den danske designduo Egeværk er mest kendt for arbejder i træ. FLUID er således et atypisk Egeværk-design, en stol formstøbt i resin med kobberben. Den ligner et væsen fra det ydre rum eller snarere det dybe hav og den skulpturelle stol er da også inspireret af en gople. Den oprindelige form til støbning blev udformet i træ som en del af DR-programmet Danmarks Næste Klassiker. Efterfølgende har den karakteristiske og meget poetiske gopleinspirerede stol været efterspurgt af en række internationale gallerier.

Fra temaet Danske stole i magasin #2 2023

Inspiration
Af Tina Kristensen

Tilbage til blog

KØB ÅRSABONNEMENT