De Møbler Vi mangler
Den seneste tid har danskerne virkelig fået øjnene op for møbelsnedkeren- og designeren Anker Bak, og jeg skal mødes med den ombejlede herre i det fine Kulturtårn på Knippelsbro, hvor han under overskriften ’De Møbler Vi Mangler’ i løbet af forsommeren har udstillet sine designs.
Af Ditte Wamberg
Livets Værdige Opgang
Anker tager imod mig, smilende og imødekommende, og begynder med det samme at fortælle om både at fortælle om bunikkeer Bakkår, blandt andet Snedkerprisen, Wegner Prisen og Finn Juhler-Prisen.. men detlig over dagens unikkeglæden og udfordringerne ved den smukke location.
Det har krævet kreativ tænkning med den trange kringlede trappe og de små rum, men Anker fik idéen at opbygge udstillingen som ’Livets Værdige Opgang’.
En overskrift, der har den dobbelte betydning ved, at det helt konkret er trappen, man går op af, men det refererer også til ’livets opgang’ fra alderdom, med de første fysiske begrænsninger, til det sidste farvel.
Faser i livet, der for mange er tabubelagt, men Anker tager fat i det uundgåelige og giver mulighed for, at vi kan forholde os til det på en smuk og værdig måde.
Det bliver i allertydeligste grad manifesteret ved, at den smukke kiste, der er placeret i udkigstårnet, er blevet omdannet til et slags spisebord.
Anker Bak, The Furniture We Need, 2024 Foto: Jacob Fox Maule
I anledning af vores snak er der dækket op med småkager og kaffe oven på kisten, der er dækket af en glasplade. At sidde netop her føles som et logisk skridt på vej mod at turde tage de svære samtaler om den sidste etape i livet, og det føles mere naturligt end forventet.
Ankers designs er dog ikke kun lavet til den ældre del af befolkningen, men også andre folk med fysiske udfordringer, som fortjener smukke designs som ’følgesvende’. Blandt andet er krykken ’Værdig’ udviklet i tæt samarbejde med to scleroseramte kvinder, og det er også til alle dem, som bliver fysisk udfordrede tidligt i livet, at Anker håber på at kunne gøre en forskel.
Anker Bak, Værdig, 2014. Foto: Jacob Fox Maule
Det startede med duften af nyhøvlet træ
Jeg stiller Anker det klassiske spørgsmål, hvordan hans interesse for møbeldesign startede, og vi skal langt tilbage i tiden for at finde svaret.
”Min farfar var billedskærer og boede i Sverige, og jeg tror, det også er en af grundene til, at jeg er kommet ind i det og er blevet i hvert fald snedker, det er fordi, at duften af nyhøvlet træ fra hans værksted, det er sådan noget, der virkelig hænger tungt i hukommelsen”
Anker nævner desuden sin ordblindhed, som en årsag til, at han kom i gang med at arbejde mere med sine hænder.
”Jeg fik ekstra sløjdtimer i folkeskolen, så jeg kunne få lov til at bruge mine hænder lidt, frem for at sidde og læse, så jeg tror, at det med ordblindhed er en vigtig detalje. Man er nødt til at prøve at udtrykke sig på en anden måde”
Anker mener, at alle kan gøre en forskel, og da han ikke er politiker, kan han i stedet bruge sine hænder og kreativitet.
Ankers holistiske tilgang til design og møbelproduktion har fået hans PR-mand til at kalde ham for ’møbelaktivist’, for Anker er i gang med noget, der er større end at sælge møbler, han er i gang med at skabe samtaler og fortællinger, der kan ændre vores måde at opfatte design på.
Anker Bak, Ærlig , 2014. Foto: Jacob Fox Maule
Kvaliteten i højsædet
Anker forklarer, at han sætter kvalitet i højsædet, når han udvikler og udtænker sine designs.
”En ting, der er meget vigtigt for mig, det er kvaliteten i produktet og kvaliteten i møblet, for der ligger jo både en designmæssig kvalitet, en funktionel kvalitet, og der ligger også hele den håndværks- og konstruktionsmæssige kvalitet. Så i alle de produkter, jeg laver, er det meget vigtigt, at tingene bliver forenet, så jeg bruger nogle gange ekstremt lang tid på mine ting.”
Et af de produkter, som Anker er meget stolt over, er den smukke stok ’Makker’, som er lavet af ét stykke formspændt træ og i enkelt og funktionelt design.
Men det hele startede med krykken ’Værdig’, som han designede til sin mormor. Hun fik efter en hofteoperation brug for at støtte til at gå men var flov over at gå rundt med den grimme rollator, som hun var blevet tildelt. Bevidstheden om denne problematik, der begrænser socialt, har gjort, at Anker arbejder ud fra filosofien, at hans designs skal løse rigtige problemer for rigtige mennesker.
Anker Bak, The Furniture We Need, 2024. Foto: Jacob Fox Maule
Møbler i stedet for hjælpemidler
Ankers drøm er, at folk i alle aldre skal bære deres krykke, stok og rollator med værdighed. Det eneste sikre her i livet, at vi alle bliver ældre, og at vi alle skal dø, og denne rejse skal ske med værdighed og omgivet af smukke hjælpemidler. Derfor insisterer Anker også på, at han ikke designer hjælpemidler men møbler, som på sigt skal kunne købes i møbelbutikkerne på lige fod med andre designmøbler.
I mellemtiden vil Anker fortsætte med at skabe samtaler om ’Værdighedsdesign’.
Publiceret i magasinet arkitektur/design nr. 2, 2024.
Anker Bak har lige vundet titlen som Årets Designer ved Design Awards 2024
Billedet øverst: Anker Bak, The Furniture We Need. Foto: Jacob Fox Maule