Hvis du er en af de mange, der har fulgt med i Danmarks næste klassiker på DR1, har du nu mulighed for at opleve nogle af værkerne tæt på. I det næstsidste afsnit af seneste sæson skulle deltagerne designe en lampe til Tivoli. Da haven i dag skød sommersæsonen i gang med ’Påske’, var både vinderlampen og de øvrige deltageres bud udstillet i haven, hvor de kan opleves frem til d. 24. april.
Af Tina Kristensen.
04.04.2025.
Tivoli har en rig tradition for lamper. Siden første Tivolisæson i 1843 har lyset været en attraktion i sig selv, og med Poul Henningsens roterende spirallampe fra 1949, Erik 'Spjæt' Christensens dansende guldsmede i Tivoli Søen og Olafur Eliassons prismer, skabt særligt til Tivoli, er der her plads til de mere kreativt udformede lysobjekter. Det var derfor interessant at se, hvordan designerne fra ’Danmarks næste klassiker’ gik til opgaven med at designe en lampe til Tivoli.
Little Sun Light Swarm. Ny lamper til Tivoli af Olafur Eliasson og Little Sun
Foto: Mathias Fjeldborg
Fri leg
Under titlen ’Fri leg i Tivoli’ finder man episode 5 af sæson 6 på DR. Her kan man se, hvordan designerne griber projektet an. ”Det er jo de største designere, der har lavet lamper til Tivoli, så at få mulighed for det, det er jo utroligt, det er uvirkeligt,” siger Saskia Hübner i starten af programmet og deltagerne synes i det hele taget at være meget inspirerende af opgaven med at skabe en udendørs lampe til haven.
Med i dommerpanelet var Jesper Kongshaug, der er Tivolis lysdesigner. Han fortæller deltagerne, at de i haven prøver at skabe et narrativ, en dramaturgi i de forskellige sæsoner, så man møder den samme oplevelse på nye måder. Han taler om, at der er en kælen for skumringen. Her skal designernes lamper indgå i havens fortælling og rejsen fra dag til aften, hvor der skrues mere og mere op for det elektriske lys.
Således fik de fem designere opgaven med at skabe en tidløs udendørslampe, der ikke måtte blænde og samtidig skulle have et legende udtryk. En ikke helt så ligetil opgave, skulle det vise sig, måske især for dem, der ikke før havde arbejdet med lysdesign.
Danmarks næste klassiker. Foto: DR
Variation i materiale og udtryk
Det er altid interessant at se, hvor forskelligartet design der kan udspringe af en nogenlunde fast opgave. Gang på gang overraskes man af de fantasifulde resultater og også projektet med de nærværende lamper, udmøntede sig i nogle ret forskellige udtryk. De fem designere har grebet det vidt forskelligt an og det er der kommet fem meget forskellige lamper ud af. Fra de bløde former til mere stringente linjer og med stor variation i materialerne, fra terrazzo og glas til gummi og metal.
Lamperne er placeret i Parterrehaven lige ved søen og ved hvert værk finder man en lille præsentation af projektet. Mens vi gik rundt i haven, var der mange nysgerrige gæster forbi udstillingen og der blev læst om designet og diskuteret. Hvem var favoritten? Hvilken lampe ville stå flot hjemme i haven?
Amanda Lilholt, Danmarks næste klassiker, Tivoli. Foto: arkitektur/design
Kasper Kjeldgaard, Danmarks næste klassiker, Tivoli. Foto: arkitektur/design
Saskia Hübner, Danmarks næste klassiker, Tivoli. Foto: arkitektur/design
Anne Linde, Danmarks næste klassiker, Tivoli. Foto: arkitektur/design
Sophus Bang, Danmarks næste klassiker, Tivoli. Foto: arkitektur/design
Og vinderen er...
Men der kan jo kun være en vinder, og netop vinderlampen synes i særlig grad at passe til Tivoli. Den blender ind som en naturlig del af landskabet, spejler omgivelserne og leger med.
Vinderen af episoden blev designer Sophus Bang med den begrundelse, at han havde lavet en poetisk lampe, der til perfektion passer til Tivoli.
"Lampen er skabt som en skulpturel oplevelse, der forandrer sig fra morgen til nat. Om dagen fanger og reflekterer den sollyset, skaber optiske forvrængninger og leger med omgivelserne. Når mørket falder på, smelter den ind i Tivolis magiske scenografi, hvor dens dæmpede lys væves ind i refleksionerne fra Havens millioner af lyskilder. Inspirationen kommer fra lysrefleksionerne på Tivoli Søens krusede vandoverflade og de eventyrlige lysbrydninger i gamle, håndlavede vinduesglas. De mundblæste lampeglas er skabt med samme teknik som nogle af de tidligste vinduesglas, og kobberstanderne vil med tiden patinere og smelte sammen med byens ikoniske irgrønne spir. Tivoli har altid været en verden af lys, farver og bevægelse – et poetisk kalejdoskop, der forandrer sig med årstiderne, men altid føles velkendt. Min lampe er en hyldest til netop dét. Den er en eventyrlig lyskilde, der leger med Tivolis magi," forklarer Sophus Bang
De øvrige lamper, som er designet af Amanda Lilholt, Saskia Hübner, Anne Linde og Kasper Kjeldgaard, hvor sidstnævnte blev nummer to i episoden fra Tivoli, bliver ligeledes udstillet i Parterrehaven ved Tivoli Søen.
Udstillingen i Tivoli løber frem til den 24. april.
Vinderen af hele sæsonen blev Amanda Lilholt for det ventemøbel, hun havde lavet til Københavns Hovedbanegård i sæsonens første episode. Hele sæsonen kan streames på DRTV.
Billedet øverst: Sophus Bangs vinderlampe, Danmarks næste klassiker. Foto: Louisa Lehmann Mortensen